« aşure | anasayfa | az yağlı elmalı ve havuçlu kek »
limonlu & fıstıklı makarna

geçenlerde markette birşeyler ararken barilla'nın makarnalarını görmüştüm. aslında bu makarnalar yıllardır satılıyor ama nedense ben hiç alıp da kullanmıyordum. son birkaç ayda gittiğimiz lokantalardaki makarna fiyatlarını gördükten sonra bu ilginç isimlere sahip makarnaları evde pişirmeye karar verdim. ilk önce tagliatelle ile başladım. tagliatelle minik minik kuş yuvaları şeklinde sarılmış bir makarna. şeklini italyan rönesansı zamanında yaşayan meşhur bir kadının saçlarından almış. bu makarna ilk olarak bahsedilen kadının düğün yemeğinde sunulmuş. tagliatelle ile nasıl bir yemek pişirebilirim diye düşünürken "The Italian Farmhouse Cookbook" kitabında fıstıklı ve limonlu tagliatelle tarifi buldum. dün gece de bu yemeği pişirdim. ilk başta tarif kulağa biraz garip geliyor ama bence tadı kesinlikle çok güzel. limon tadını & değişik makarnaları seviyorsanız muhtelen bu yemeği de seversiniz. (erkek kardeşime & babama makarnayı ısrar etmeden yedirebildiğim için ayrıca mutluluk duyuyorum...)
not: ev cini de makarna yapmış. onun tarifi & fotoğrafı bizim denediğimiz porcini mantarlı makarnadan kat kat güzel duruyor...
6-8 kişilik
malzemeler:
- 1 su bardağı maydanoz
- 1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
- 2 limon kabuğu, çok ince jülyen doğranmış
- 1/2 paket antep fıstığı, hafif kavrulmuş
- tuz
- 1 paket tagliatelle
- karabiber
- 1 limon (arzuya göre)
hazırlanması:
- maydanozları kıyıp geniş bir kaba koyun. zeytinyağını, limon kabuklarını ve fıstıkları ilave edip karıştırın. tuzunu ekleyip üzerini kapatın. oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.
- tagliatelle makarnayı haşlayın. haşlama suyundan 1 bardak ayırıp kalanını süzün. soğuk sudan geçirmeden ayırdığınız su ve fıstıklı& limonlu sos ile karıştırın.
- servis tabağına alıp az limon suyu döküp karabiber serpin. (üzerine dökülen limon suyu ve karabiber bu tarifteki önemli bir ayrıntı. tabağa alırken genelde fıstıklar kabın dibinde kalıyor. bir kaşık yardımıyla onları tabaklara paylaştırabilirsiniz.)
21 Şubat 2005 ana yemekler | Permalink
yorumlar
hoşgeldin hatice. özledik seni. ilginç bir makarna tarifi. görünüşü çok güzel. aynı restoranlardaki usta aşçıların makarna servisleri gibi güzel görünümlü. ellerine sağlık...
gönderen: pınar, 21 Şubat 2005
Ben de marketin makarna reyonlarinda kesfetmedigimiz ne varsa onu aliyorum her seferinde. Senin de dedigin gibi iyi bir yerde bir tabak suslu puslu sosyetik makarna yaklasik 12.50 ytl :) fiyat yukari dogru ilerliyor pek tabii malzemeler vs, degistikce. Hem elim alisiyor, sogumuyor mutfak islerinden, hem cok zevkli disarda yedigin bir yemegi basitce evde yapabilmek. Senin de ellerine saglik, hem de hosgeldin .
Tobleronelu brownie tarifiyle ilgili bir sorum vardi ama cevap alamadim :( yarin yetistiremezsem hepinizi yardima beklerim artik arkadaslar.
Sevgiler!!
Tesnim
gönderen: Tesnim METE, 22 Şubat 2005
haticecim..neredeydin niye herkes sana hosgeldin diyor..hani beni ugurlayacaktin..
sana bir meyve resmi yollayacagim..chinetowndan aldim..gorunce korkuyorsun,iskence aletine benziyor..yemek icin bikac gun bekletmek gerekiyormus..cinli arkadasin ingilizcesindende anlamdim fokfruit gibi bisey dedi,oval,disi dikenli..hakkinda malumatin varmi nasil yicem bunu..
gönderen: zerrin, 22 Şubat 2005
Günaydın;
Selam Hatice hoşgeldin..
Ben dün ıspanaklı kek ile ilgili soruma cavep alamadım.
Kekin iç malzemesi tarifa göre az sonuç hüsran,
birde ıspanakları püre yapamadım..
bilen varsa cevap verirse sevinirim
gönderen: yeliz, 22 Şubat 2005
Sevgili Hatice, Barilla makarnalari Avrupa da satilan en iyi firma mamüllerinden, ben de Türk makarnalari bulamadigim zaman onlardan aliyorum, Türkiyede de bulunduguna sevindim, Italyan usulü, cesitli tatlarda olan makarna soslari da var bu firmanin, onlari da denediniz mi?
Sevgi ve selamlar.
gönderen: Lameer, 22 Şubat 2005
Bu aksam yapacagim bu makarnayi, diyetimin bu haftaki odulu de bu makarna olsun. Aslinda bu hafta sekerpare ile odullendirecektim kendimi ancak bende bebegim olmadan once, calistigim donemde, is yerime cok yakin olan bir italyan restaurandta yedigim ve bundan yaklasik bir yil kadar once porsiyonuna neredeyse bu makarnadan 10 porsiyon elde edilecek kadar para odedigim makarnayi dusundum de, bu firsati degerlendirmek istedim hemen.
yalniz ben maydonoz eklemiyecegim, taze sogan eklemeyi dusunuyorum. Umarim tadini bozmaz...
Haftaya da bunun kremalisini yapacagim. Nasil oldugunu yazarim.
Tesekkurler Hatice, bu enfes tarifi paylastigin icin.
sevgiler
yasemin
gönderen: Yasemin Ozturk, 22 Şubat 2005
zerrin sanırım senin bahsettin meyve (adını şu an hatırlayamadım) ama anladığım kadarıyla kavun renginde olması gerek (Finikede yemiştim) sakın elinle tutma dikenleri fena eline saplanıyo ve zor çıkıyor. bir eldiven biraz kalın olması gerekiyor veya maşa ile iki tarafından tutup soyuyorsun içide çekirdekli ama çok lezzetli. bir yandan adını düşünüyorum bir türlü hatırlıyamadım. hatırlayınca hemen yazacağım.
sevgilerimle
şimdi hatırladım!!!!! :) Frenke yemişi umarım doğrudur.
gönderen: kadriye, 22 Şubat 2005
...benden baska bir kadriye daha varmis, bende sasirdim son yorum kadriyeden oldugunu görünce ... acaba bilmeden birseymi gönderdim diye... :-) almanyadan selamlar kadriye
gönderen: kadriye, 22 Şubat 2005
bende kırıkkaleden sevgilerimle kadriye. istersen bir işaret kullanalım karışmamak için. seçimi sana bırakıyorum. sevgilerimle
gönderen: kadriye, 22 Şubat 2005
hatice bütün dünyayi birbirine bagladi :) ben isaret ekledim, artik birbirmizle sohbet edebiliriz rahatca :) sevgiler kadriye
gönderen: kadriye :*, 22 Şubat 2005
kadriyecim cok tesekkur ederim..jakfruit gibi biseyde demis olabilir..burda degisik ne bulduysam yemeye ugrasiyorum:)..dun aksam mide hapi almam gerekti..meyveyi biraz bekletmek gerekiyormus..disi cok dikenli oldugu icin masaylada tutabilecegimi sanmiyorum profosyonel yardim almayi dusunuyorum..umarim lezzetlidir cunku onu aldiktan sonra kavboldum ve 1sa.15dk kadar tasimam gerekti..
gönderen: zerrin, 22 Şubat 2005
zerrincim senden haber bekliyorum hatta resmi hatice kanalıyla yayınlarsanız sevinirim. bende çok merak ettim.
adaşım sanada sevgiler
gönderen: kadriye, 22 Şubat 2005
zerrin bahsettiğin meyve, prickly pear. bizdeki adı hint inciri, kıbrısta da babutsa diye geçiyor. ama yemesi cidden zor. internette bu isimle arama yaparsanız fotoğraflarını görebilirsiniz.
lameer, barillan'nın soslarını duydum ama henüz demedim. yavaş yavaş hane halkını ilginç lezzetlere alıştırmaya çalışıyorum:)
yasemin, taze soğan hiç aklıma gelmemişti. tadı nasıl olur ben de kestiremiyorum. sen artık deneyince yazarsın. bu arada forumda yazdıklarından sonra azmine hayran kaldım!
gönderen: Hatice, 22 Şubat 2005
Yeliz, ben yaptığımda kek gayet iyi olmuştu. sen neyi yanlış yapmış olabilirsin ki? ıspanakları ne yaptın peki.
gönderen: Hatice, 22 Şubat 2005
Bu aksam yeni birsey daha ogrendim mutfakla ilgili, taze sogan makarnaya muthis yakisiyormus
Bu arada Hatice, eger diyet konusundaki azmimden bahsediyorsan, senin siteni kesfedene kadar gercekten takdire deger bir azimle yaklasik 25 kilo verdim ancak bu siteyi takip etmeye basladigimdan beri duraklama donemine girdim.
Acikcasi ben bu durumdan pek sikayetci degilim. Genelde yaptiklarimi yarim olcu yapiyorum, kekler ve pastaler icin 21 cm kalip kullaniyorum.
1 aydir da sadece haftada birkez genelde tatli cesitlerinden sectigim oduller vererek kendime rejime devam ediyorum.
Ote yandan bu makarnayi da denemek isteyenlere kesinlikle tavsiye ediyorum.
Sevgiler
Yasemin Ozturk
gönderen: Yasemin Ozturk, 22 Şubat 2005
haticecim benimki bu degil..ananasa benziyor..kucuk bitane aldik 4.5pounddu..kucuk bisey degil yani
gönderen: zerrin, 23 Şubat 2005
sevgili hatice ıspanakları tarifdeki gibi yaptım, ama iç malzemesi az oluyor.
Yine de cavebın için teşekkür ederim.
gönderen: yeliz, 23 Şubat 2005
kızlar üzgünüm aranızdaki işareti bana da söyleyin karştırmayalım bende kadriye istanbul
birde bu makarnayı yapan varsa lütfen sonucu bildirebilir mi?
gönderen: Kadriye, 23 Şubat 2005
slm hatice ablanın bahsettigi yassı yapraklı kaktus agaclarının meyvesi cok lezzetlidir temmuz-agustos gibi akdeniz ege civarında cıkar ozellikle. kalın bir gazeteyle dikkatlice tutup bıcakla dikine çizin, sonra bıcagı yanlamasına sokup kabugu kaldırarak cıkartın, ilk denemeler icin eldiven giyebilirsiniz, alısınca o kadar zor olmuyor. hatice abla tariflerie bayılıyorum, lise 2deyim, seneye amerikanın unlu yemek unv.lerinden culinary institute of america ya basvuru yapıcam, chef olmak ıstıyorum. artık 1-2 seneye kadar kendi tariflerimi bile yollıyabilirim. =))
gönderen: selen-the chocolate, 23 Şubat 2005
Zerrin'cim sanirim bahsettigin meyveyi biliyorum, her tarafi dikenle dolu ayni kirpi gibi, bir meyve. Tropikal bir meyve imis cinli arkadasim oyle soylemisti ama nasil soyulup yenecegi hakkinda birsey bilmiyorum, sorry :( Ama ben de merak ediyorum eger ogrenirsen yazarsan sevinirim
gönderen: Yasemin_NY, 23 Şubat 2005
Günaydın
ıspanaklı kekin ıspanağını robottan geçiriyoruz yada blendın. ayrıca. ıspanaklı yaş pastata harika oluyor. kekin arasında ve ortasına sütlü krema yapıp serdiğimiz zamanda çok lezzetli oluyor. en üst kremasınada kekten aldığımız parçaları robottan geçirip üzerine seriyor ve çilekle süslüyorum. harika oluyor bir dene istersen.(sütlü krema derken , krem şantiden bahsediyorum. ama diğer kremadan da yapınca fena olmuyor) yeliz.
gönderen: boncuk, 24 Şubat 2005
Merhaba
Yasemin nasıl 25 kg verdin, lütfen diyetini banada verebilirmisin?Eğer verirsen çok sevinirim. ben tatlılara dayanamıyorum. ve şuanda diyetteyim. ama bu sitedende gözümü alamıyorum.eve gidince da mücadele veriyorum. (bebişten sonra 30 kg kadar aldımda)
gönderen: boncuk, 24 Şubat 2005
selen- the chocolate, ne güzel benim gibi işletme+edebiyat okumadan gerçekten sevdiğin bir mesleğin farkındasın. dilerim çok başarılı bir şef olursun.
gönderen: Hatice, 24 Şubat 2005
Eşim Lezzet dergisinde bulduğu bezelyeli fırın makarnayı ısrarla istedi. Bende nasıl olsa evde vardır diye alışveriş yaparken fırın makarna almadım. Akşam tam hazırlayacağım fırın makarna yok. Markete çok uzak bir evimiz olduğu için elimde olan tagliatelle ile denedim. Sonuç çok iyi olunca tarifi sizinle paylaşmak istedim;
Malzemeler
1 su bardağı bezelye
1 soğan
1 paket krema
2 kaşık domates salçası
kaşar peyniri
4 yumurta sarısı
2 yumurta beyazı
Fırın Makarna (ben tagliatelle ile yaptım)
Tencerede ince doğranmış soğanı biraz zeytinyağı ile kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Bezelyeleri ekleyin 2 su bardağı su koyun. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Kremayı ekleyin. 5 dakika daha pişirin.
Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayrı ayrı çırpın. Bezelyeli karışıma ilave edin. Kaşar peynirinin bir kısmınıda bezelyeli karışıma ekleyin. Makarnayı tuzlu suda diri kalacak şekilde pişirin. Fırın tepsisine (ben teflon kullandım) biraz zeytinyağı sürüp makarnayı ve karışımı koyup üzerine kalan kaşar peynirini serpiştirin.
180 ˚C'de üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.... :-)))
gönderen: Sureyya, 25 Şubat 2005
selam
sitenizi bir kaç aydır takip ediyorum
daha önceki tariflerde basit fazla zaman almayan evdeki malzemelerle yapılabilecek biz çalışanlar için çok uygun tarifleriniz vardı
bir süredir. bu tariflerinizi göremiyorum
Şöyle iş dönüşü kısa zamanda lezzetli yemekleri çalışan hangi bayan yapmak istemez .
Lütfen bizide düşünün yemek yapmak için fazla zamanı olmayan ama yemek yapmak zorunda olan çalışan bayanları
gönderen: elif, 26 Şubat 2005
Elif, evde yemek yapan bir anne olunca bahsettiğin türden yemekler kalıyor. sonra da ziyan oluyor. zaten öyle çok fazla yemek de bilmiyorum.
gönderen: Hatice, 26 Şubat 2005
selam Hatice
bugün cevabınızı görebildim. anlıyorum genede tşk.
Bugünkü peynirli pırasa tarifi tam bize göre çalışanlar için .bana fazla zaman almayan pratik ve lezzetli gibi geldi.tarifi aldım akşam deneyebilirim .
Tekrar tşk . ederim
gönderen: elif, 28 Şubat 2005
slm hatice,ben makarnayı çok seviyorum ama böyle güzel görünümü yok niye.bende böyle güzel olmasını istiyorum.haksızlık buuuuu.:)))her çeşitini çok severim yeni tarif verdiğin için ayrıca teşekkür kendine iyi bak.ve bizi tariflerinden mahrum bırakma.öpüldün
gönderen: esra, 30 Nisan 2007
yorum yollayın
Portakal Ağacı'ndaki Önceki Tarifler:aşure:74 yorum
karpatka:53 yorum
isviçre ekmeği:26 yorum
volkan kurabiyesi:59 yorum
elif & feyza ile mutfak maceraları:44 yorum
beethoven pasta:53 yorum



