« teyzemin elmalı kurabiyeleri | Ana sayfa | kıbın »

18/05/2005

selanik böreği

Selanik_boregi

Teyzemin geçen haftaki toplantısı için yaptığı börek bu. Teyzem selanik böreğinin aslını biraz değiştirdiğini, bu yüzden benim gelebilecek eleştirilere karşı bunu "teyzemin selanik böreği" olarak anmamı istedi. 

Geçen hafta bir Arjantinli okuyucu gönderdiği e-postasında börek tarifleri ile ilgilendiğini bu yüzden yavaş yavaş türkçe kelimeler öğrendiğini yazıyordu.  Zengin mutfağımızın yabancıları türkçe öğrenmeye sevk edecek kadar etkili olması ve değişik milletlerden insanları ortak bir noktada birleştirmesi benim çok hoşuma gidiyor. Umarım bu güzel tarif de birkaç yabancının mutfağımıza olan ilgisini arttırır. Bu arada eğer dedeleri Selanik'ten gelenler varsa belki onlar da kendi versiyonlarını yazabilir.

hamur malzemeleri:

  • 21 gr yaş maya
  • 1 bardak ılık su
  • yarım su bardağı yoğurt
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un

iç malzemeleri:

  • yarım kg ıspanak, yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış (yıkanıp paketlenmiş olanlar kuru olduğu için onları kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
  • 4-5 yeşil soğan, doğranmış
  • tuz, karabiber, pul biber

Selanik_boregi2

hazırlanması:

  1. İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın.
  2. Mayayı ılık suda eritin. Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun. Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin.
  3. Hamuru 3 bezeye ayırın. Her bezeyi tekrar 4-5 bezeye ayırın. Her  bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları aralarını yağlayarak üst üste  koyun. (en üst parçayı yağlamayın.) Bu grubu dolaba kaldırıp 10-15 dakika bekletin. Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
  4. Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın. Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin. Ispanaklı içi ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin. İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin. Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın. Son grubu da açıp tepsiye serin.
  5. Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
  6. Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin. (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın. Bir süre daha bu şekilde pişirin.)
  7. Tamamen piştikten sonra fırını kapatın. Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın. Mümkünse sıcak servis yapın.

Yorumlar

maşallah barekallah, Allah gayretlerinizi daim etsin, sizi iyilerle haşretsin, nimet verdiklerinin yoluna erdirsin inşallah..

Yaptığınız tarifler çok iyi.Ancak sizin gibi bir ustadan böyle güzel tarifler alabilirdik

bende üye olmak istiyorum.yardimci olursaniz sevinirim

sevgili hatice siteni uzun zamandır takip ediyorum ve tariflerini cok beğeniyorum. bana misafir ağırlamada cok yardımcı oluyor. ben bu böreği yoğururken ayrıca suda ekleniyomu yoksa sadece oradaki malzeme ilemi yoğuruluyor. en kısa zamanda cevap yazarsan sevinirim. sevgiler ve selamlar.

görünüşü çok güzel lezzetli olduğuna inanıyorum...

bugün fındıklı kurabiyeleri denedim.Ben içine iki tüm fındık koydum ve üzerine benmari usulü erittiğim çikolatayı sürdüm sonuç çok güzel oldu::)tarif için teşekkürler.

müthiş bu börekler yaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

selam ben bu portakal ağacı sitesini daha yeni gördüm çok güzelmiş.selanik böreği çok güzel.

bende sizi tanıdığıma sevindim umarım tekrar görüşürüz bu arada ben İstanbul Kartal'da oturuyorum şu anda

buda degisik bir katlama sanatiymis. baba tarafi kurtulus savasindan once gelmis ama tokat tarafina yerlesmisler anne tarafida belki anca kirk sene once gelmisler uskupten. rahmetli dedeleri yasaydi bence muhakkak o gunlerden biseyler hatirlardi. ama sizi tanidigima memnun oldum. yakinda turkiyeye geliorum telaseden pek sik siteyi ziyaret edip yazamasamda kibilir belki yine bu sayfalarda karsilasiriz sevgiler...

papatyadan kastım hamurun mantı hamurundan biraz kalın açılır kenardan ortaya doğru servis tabağı kadar kalacak şekilde büyüklüğüne göre 8-10 parçaya kesilmesi babam arnavut göçmeni dedemler kurtuluş savaşından önce gelip Ankara'ya yerleşmişler lakapları planali'dir babm ve aile büyükleri öleli çok uzun zaman oldu bu yüzden akrabalarımı iyi tanıdığımı söyleyemem belki eşiniz bizim aileyi tanıyordur türk soyadları satıcı

ayten hanim esimin rahmetli anneannesinden ogendim oda boyle yapardi.bende vakit buldukca yapiorum cok yagli olsada. ama 24 beze yapioduk biz papatya kismini anlayamadim. tek tek bezeleyip acmaktan daha mi kolay. esimin aileside uskup gocmeni tanisiomusunuz acaba:)

sitenizi daha önce de ziyaret etmiştim ama geçen gün başka bir sitede ismi geçiyordu bende tekrar bakmaya başladım dünden beri geriye dönük tüm sayfalarınızı ilgi ile okuyorum benim sitem henüz yeni daha birşey yok ileride olacak inşallah bu arada biz de üsküp göçmeniyiz tesadüfen bu gün uzun aradan sonra arkadaşıma ıspanaklı börek yapmıştım sitede teyzenizin tarifini görünce yazmak istedim biz börek hamurunu sadece tuz ve unla yoğururuz bezeyi sadece iki tane yapar biraz kalınca açar ve papatya şeklinde keseriz daha sonra ise ortasını yağlar her bir yaprağı kenarlarını incelterek ve arasını yağlayarak kat kat üst üste kapatırız ve iki katın arasına peynir değil yoğurt koyduğumuz harcı yayarız tabii önce bir pazıyı tepsiye yaydıktan sonra üstünü yağlar pişiririz ince tel tel ve nefis olur iç tek başına salata olarak ta yenebilir sevgiler

Annem ıspanaklı böreği genellikle kol böreği şeklinde yapar, ancak bu şekilde mayalı hamuru tepsiye yayarak soğanlı kolaç dediğimiz bir börek yapardı, nerdeyse 15 yıldır yemedim ama tadı damağımda. hamur ikiye ayrılıp yarısı alta yarısı harcın üstüne konuyordu diye hatırlıyorum, araya çok bol soğanlı ve kıymalı, domatesli bir harç konuyordu. Tek kat olduğu için harç bol konuyor. 13 yıllık evliyim ve mutfakta fena değilimdir ama mayalı hamur yapmayı hiç beceremem, birkaç haftadır internette daha fazla zaman geçiriyorum, sitenden mayalı hamur püf noktalarını bulup ilk fırsatta bu çocukluk anılarımdan kokusunu duyduğum kolacı yapmak istiyorum :)
belki ablam daha fazla ayrıntı hatırlar
en iyi dileklerimle
Fatma

Merhaba,
siteyi ablamdan öğrendim, o Ayvalıta ben Akçakocada tariflerinizi deniyoruz ve çok beğeniyoruz. sadece tarifler değil işleniş şekli de çok güzel:)
benim annem de Bulgaristan göçmeni ve ıspanağı hep böyle suyunu sıkarak kullanır, hiç acı olmaz. ben paket içinde ancak dondurulmamış ıspanak kullanıyorum, sadece saplarını koparıp elimle birkaç parçaya ayırıp serpiştiriyorum. geçen akşam ıspanağın üzerine kaşar peyniri rendeledim o da çok güzel oldu.
Cuma akşamına misafirim vardı, uzun zamandır hayalini kurduğum havuçlu ve portakallı kekinden yaptım, ben de fındık koydum, çok güzel oldu
en iyi dileklerimle
fatma

Görkem, teyzem adına teşekkür ederim!

selinik boregi dunyadaki en guzel borek, pirlanta gibi masallah

slm ben serdar adanalıyım.selanik böreğinizi çok beğendim.

bende bir selanik göçmenlerinden olarak(muhacir)
harika böreklerimiz vardır biz (pide)deriz.
ben dolapta bekletmiyordum öyle denicem.iç malzemesi olarak herşeyi deneyebilirsiniz(kabakli,kıymali,peynirli,patatesli,domatesli)ıspanaklının içini enüste döşeyip üzerine ince birkap koyup pişirebilir sonrasında yerken o kabıüzerinden çekip ıspanağın üzerine yoğurt koyup afiyetle yiyebilirsiniz süper...
Ellerine sağlık Hatice ,kandine iyi davran

Merhaba Hatice,
Ben sanki portakal agaci nin ingilizce versiyonnu hatirliyorum yaniliyor muyum? Bana bu guzel yemeklerin ingilizce tarifi gerekiyor bana yardim eder misin? Lutfen
hayirli ramazanlar
sevgiler

biraz zor bi tarif deil mi bu selanik böreği biraz daha ptik şeyler yok mu

dun denedim bu boregi..tadi guzeldi..ben 4 kat yaptim kalin oldu baya..resme aldandim ya da daha ince acmaliydim..bilemiyorum..birdahaki sefere 3 katli yapicam..ayrica ortadaki katlar pismisti ama ispanak suyunu biraktigi icin biraz islak ,su boreginin ic hamuru gibi olmustu..suyunu sikmistim ama demek yeterli olmadi..bir sonraki yapisimda onden pisirmeyi dusunuyorum ..en azindan garanti olur..yine de sevilerek yendi diyebilirim..tesekkurler..

Merhaba nasil uye olabilirim ? :)

Fethiye Hanım,

Site adresinizi verirseniz ziyaret etmek isterim.

tesekkürler
Deniz

Sevgili Hatice,

1 yumurta demişsin, hamurun içine yumurta ilave ediyormuyuz yoksa sadece 1 yumurta sarısı böreğin üstüne mi sürüyoruz, beyazını hiç kullanmıyoruz.

Teşekkürler/ Deniz

bunun kuru borek gibi agizda dagilacagini hayal etmistim. ama oyle olmadi. alti da iyice pissin diye biraz fazla pisirdigimden midir nedir benimki biraz sert oldu. ya da hamurun arasina surdugumuz yag icin ozellikle margarin diye belirtilmedigi icin ben aralara da zeytinyagi surdum.yine de guzeldi. bir dahaki sefere margarin eritip surecegim.

teyzeye tesekkurler.

not: yasasin ki goruntusu ayni haticeninki gibi oldu yani gayet istah acici ve davetkar...

Teyzeme henüz soramadım ama annemden öğrendiğim kadarıyla zeytinyağı hamura katılıyor, açtığınız hamurların arasına da yine zeytinyağı veya erimiş katı yağ sürebilirsiniz. saat farkı dolayısıyla yurt dışında deneyecekler varsa diye hemen bunu yazıyorum, inşallah yarın tüm yorumlara cevap yazacağım...

Herkese Merhaba!, ben de bu boregi denemek istiyorum ama bir sorum var, tarifte yas maya kullanilmis ama burada (ABD) yas maya yok sanirim cunku butun arkadaslar kuru maya kullaniyoruz.acaba 21 gr yas maya yerine ne kadar kuru maya kullanmaliyim?
Bu arada simdiye kadar bu siteden denedigim tarifler hep tuttu,bende pek beceri olmadigini biliyorum :)marifet tarifleri verende:)tesekkurler Hatice !!!
selamlar,
Ayse Torun Tay

Haticecigim böregini bugün ögle yemegi icin yaptim ve harika oldu.Kayinvalidem cok begendi.Kalani da yarin kahvaltida yenmeyi bekliyor.Teyzene ve sana tarif icin cooook tesekkür ederim.Elmali krabiyeyi de yarin yapicam yorumlarimi yazarim.
Sevgiyle kalin...

hamurların arasına margarinmi yoksa sıvı yağ mı sürüyoruz cavabını yazarsanız sevinirim

merhaba hatice. ben de anlamadım.sanırım hamurun içine yağ konuyor,peki arasına ayrıca sıvıyağ,margarin...ne süreceğiz?

merhaba hatice...
börek harika gözüküyor..benim dedemlerde selanikli ama bu böregi daha önce hiç görmedim..en kisa zamanda yapmayi düsünüyorum..
yeni evliyim ve bu siteyle tanisana kadar pek yemek yapmasini bilmiyodum..artik süper yemekler yapiyorum..etrafimdaki herkes hayret içinde..
tarifler için tesekkürler.....

Merhaba Hatice siteni begenerek takip ediyorum daha dogrusu ediyoruz.Ben ve hindistanli bir Arkadasim kendisi turkce bilmedigi icin ingilizce versiyonundan takip ediyordu ve bir kac gun once bana artik ingilizce versiyonunda turkce tarifler oldugunu ve bunu size bildirmemi rica etti umid ederim yardimci olursunuz.simdiden cok daha basarili islere imza atmaniz dilegiyle..muhabbetle..

merhaba hatice bu tarifler bir harika. siteni yeni buldum ama hem denenmis hemde resimli olusu bir harika. ben norvecteyim acaba milfoy hamurunu evde nasil yaparim onu soracaktim sana. insallah biliyorsundur
sevgilerimle

sevgili haticecigim,size americadan yaziyorum. yaklasik bir yili askin sitenizi takip ediyorum. internet uzerinden boyle yemek tarifleri sitelerinde sik sik tarif ariyorum.kesinlikle fotograf kaliteleri, tariflerin anlisilirligi bakimindan olsun hersey cok kaliteli. sizi tum kalbimle tebrik ederim. ayrica gezi ve diger fotograflarinizi da cok basarili buluyorum. buralardan istediginiz kitap vs. gibi bir sey olursa lutfen bana bildirin size gondereyim. kucak dolusu sevgiler..

selanik boregi cok guzel gorunuyor..ozellikle hazir yufkaya gerek duyulmadan yapilan borekleri tercih ediyorum..burdaki hazir yufkalar tazesi gibi olmuyor..ancak bu tarifteki yufkalar arasina hangi yagi suruyoruz..zeytinyagi mi..hamura mi katicaz yoksa sadece araya mi surecez..araya tereyagi sursek olur mu..aydinlatirsaniz sevinirim..en kisa zamanda yapmayi dusunuyorum..tesekkur ederim guzel tariflerin icin..

Tamam üye olabildim :-)) yaa o kadar kolaymiski ayni tarifler gibi

üye olmak istiyorum ama olamiyorum.

Lütfen bir bilen yardim etsin. Tesekkür

Ayse

üye olmak istiyorum ama olamiyorum

Lütfen bir bilen yardim etsin. Tesekkür

Hatice merhaba siteni birkaç aydır takip ediyoruz ama ilk defa yorum yapıyoruz.Biz aynı işyerinde çalışan iki arkadaşız,ikimizinde en büyük zevki pasta börek yapmak,üçüncü arkadaşımızda senin siten.Yaptığın herşeyin çok güzel olduğu kanısındayız.Çünkü denediklerimizden bu sonuca vardık.Selanik böreğinde hamuru üçe bölüyorsunuz ama resimde dörde bölünmüş gibi.Sadece kafamıza takıldı.Başarılarının devamını diliyoruz.

Sevgili Hatice....
Siteni çok beğenerek takip ediyorum.Bir tarif aradığımda direk senin sitene bakıyorum.Tarifi aynen uyguuladığımda çok güzel tutturuyorum.Çok çok teşekkürler.Geçenlerde pastanenin birinden bir kurabiye almıştım.Çok hoşuma gitti.Bohça şeklinde katlanmış içinde sadece ceviz var.hamuru şekersiz ama üzerine toz şeker serpmişler.iç malzemeyede şeker ilave etmişler.Hamur malzemesini anlamaya çalıştım ama bir türlü çözemedim.Hafif gevrek bir şey.Ama çok nwefisti.Eğer öyle bir tarif verebilirsen çok sevineceğim.
Teşekkürler....

haticecim;bizde selanik göçmeniyiz ama dedelerimiz samsun'a yerleşmişler.babamın halaları bu böreği her samsun'a gittiğimizde yaparlar bu böreği görünce onlar aklıma geldi........9 ay önce evlendiğim için samsuna gidemedim hala onları ve böreği çok özledim yapmayı deneyeceğim eğer sizin ve onların gibi yapabilirsem..........:))))))))))
buket

Merhaba ,
börek çok güzel görünüyor.sabah işteyim.şöyle bir baktım çay bardağıma ve bir ah çektim şimdi bir-iki yok yok üç :) dilim olsaydı keşke diye...
daha öncede belirttiğim gibi hamur mayalama ve açmada pek kabiliyetli değilim ama,haftasonu kahvaltısı için yapmayı düşünüyorum...emeği geçen herkesin ellerine sağlık..
Bu arada 19 Mayıs Gençlik Ve Spor Bayramımız Kutlu OLSUN...Ülkemi çok seviyorum :)

Sevgili Hatice,geçen gün teyzene teşekkür etmeyi unutmuştum.Sen teyzeme de haber verdim deyince üzüldüm. Annene,teyzene de teşekkürler.Elleriniz dert görmesin.Bugün törenden sonra anneme gidiyorum. Çıktı alıp tarifi orada deneyeceğim.Bir de sütlü tatlı olduğunu düşündüğüm bir tatlı görmüştüm. Onun tarifini de verirsin inşallah.Sütlü tatlıları tercih ediyorum kilo nedeniyle.Şimdiden teşekkürler. Herkese iyi tatiller. Meltem Atan

yasasiiinnn .. benim en cok sevindigim bu borek icin bizim turk yufkalarina gerek olmamasi.. cunku bulamiyorum :) .. cok lezzetli gorunuyor..teyzenin ellerine saglik ,sanada cok tesekkurler sevgili hatice.
sevgiler...

hatice, teyzenin bu boregi yaptigi icin, senin de yayinladigin icin ellerinize saglik. arjantinlinin kelime kelime ogrenmesi cok hos da onlara dilimizi ogretmeye calismak yerine, ingilizcelerini de yayimlamaya devam etsen keske. biliyorum, zahmet isteyen bir is ama inan ki ben de kulturumuzu tanitmak icin actim sitemi ve pek reklamini yapmasam da bulan buluyor, deniyor agiz tadimizi.

merhaba,
fotoğrafı görünce benim için yapımı imkansız diye düşünmüştüm, tarif geldiğinde ise bu düşüncem kesin kanıya dönüştü. oysa ki en sevdiğim şeydir ıspanaklı börek. çocukken annemin anne dediği bir teyzeye her gittiğimizde buna benzer bir ıspanaklı börek olurdu. ahhh eski günler ahhh!!!! birisi yapınca benim içinde iki üç dilim yesin :P

Merhaba arkadaslar, eşim tarafıda selanik göcmenidir ve kayınvalidem bu böregi cok yapar, birde mantı dedikleri börek gibi yapılan üzerine sarmısaklı yogurt dökülen tadı cok hos olan bi yemekleri var. Bu böregin icine yogurt koyup yiyorlar ama ben hic denemedim :)))

hatice hanım,inanın çok mutlu ettiniz beni...çünkü önceki gün sizden elmalı tatlı ve bu böreğin tarifini rica etmiştim....tariflerimi aldım...ilk işim tatilimi bu enfes şeyleri yapıp, mideye indirerek değerlendirmek olacak..böreğin yanına da nefis bir ayran ....size ve sitedeki tüm arkadaşlara iyi tatiller.....

slm
benim dedemler Selanik göçmeni bizde ıspanaklı börek çok yapılır ama böylesini hiç görmemiştim.ellerine sağlık..

Bu yazının yorumları kapanmıştır.