« cumartesi + pazar | Main | çift çikolatalı kurabiyeler »

06/06/2005

krem karamelli kek

Krem karamelli kek

Ablam cumartesi günü vereceği kahvaltıdan bahsettiğinde "pasta ve kurabiyeyi ben yapacağım!" diye ortaya atlamıştım. Kek ve kurabiye benim pişirmekten en çok mutluluk duyduğum iki şey. Belki de pişmeleri daha kolay olduğu için seviyorum onları. Ama işin zor kısmı tarif seçmek. Önce almanca pasta kitaplarımı karıştırmaya başladım. Bir tanesinde karar kıldım. Birkaç saat sonra e-posta kutumu kontrol ederken Nursad'dan "Bence bu tarifi kimseler bilmiyor."  başlıklı bir e-posta aldım.

Nursad krem karamelli kek isminde bir tarif göndermişti. Ben sonucun nasıl olacağını bir türlü tahmin edemesem de hem denememi çok istediğini ifade eden sözlerini hem de detaylı harika anlatımını gözardı edemeyip krem karamelli keki denedim. Ertesi gün kalıbı ters çevirip yukarıdaki halini görünce çok mutlu oldum. Önceki deneyimlerime dayanarak adımlarını fotoğrafladığım pastalar hep hüsranla sonuçlandığından bu defa fotoğraf çekmedim. Gerçekten de ailenin zor beğenenlerinin bile severek yediği ve herkesin beğenilerini ilettiği bir pasta çıktı ortaya. Nursad, tarifin, adım adım anlatışın ve püf noktaları paylaştığın için çok teşekkür ederim!

Krem Karamelli Kek

Malzemeler:

  • Yarıdan fazla su bardağı şeker (yakmak için)
  • Krem karamel için:
  • 500 gr süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 4 yumurta
  • vanilya
  • limon kabuğu rendesi
  • Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 kabartma tozu
  • vanilya
  • limon kabuğu rendesi

*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanılmaz!

Hazırlanması:

  1. Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
  2. Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın. (Ben önceden krem karamelle ilgili okuduklarıma dayanarak sütü fazla köpürtmemeye çalıştım)
  3. Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın.)
  4. Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak  önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin.  (Ben kalıbı bir rosto kabının içine oturttum ve rosto kabının 3/4'ünü kaplayacak kadar kaynar su koydum.) Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin.
  5. Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)

Comments

slm ben bu keki oğlumun doğum gününe yapmayı düşünüyorum umarım becerebilirim harika gözüküyor

krem karamelli keki yemedim daha yapmadım ama karamelli kek gönüşünde güzel gözüküyo ayrıcada harika bir kek yapmanızı tawsiye ederim bende daha yeni yaptım çoooooook güzel bir kek

selamlar,
az önce tattım krem karamelli kekimi... güzel..yalnız sanırım krem karamel tadına pek alışkın olmadığımdan benim damak zevkime pek hitap etmedi..
yapımı zor değil..şekeri yakarken biraz zorlandım,ben de kalıbımın içine toz şekeri döktüm ve ocağın üstünde öyle yaktım,rengi koyu kırmızı-kahve renk aldı,yaktım sandım ama acı değildi...
bir önerim:yumurta kokusunu hissetmemek için,krem karamel kısmına daha çok limon kabuğu rendeleyin.(2 limon kabuğu olabilir,keke ayriyeten 1 limon kabuğu daha) çünkü kesinlikle yoğun bir şekilde kokuyor yumurta.
bir de ben bir gece kadar bekletmedim,akşamüzeri 5 gibi pişmişti,şimdi saat akşam 8'e 20 var ve ben az önce bir dilim yedim...
Hatice hanım, sanırım ''Kırmızı Minder'' yani işiniz sizi bir hayli oyalıyor,ama ben buraya 15 günde bir tarif yazılmasından,'' Portakal Ağacı'nın'' bu kadar ihmal edilmesinden dolayı gerçekten üzgünüm..Senelerdir sizi takip ediyorum,bir günde 4 çeşit tarif ve anılarınızı yazdığınız zamanlara bu kadar hasret kalmak gerçekten çok üzücü...

Sevgilerimle,

Aysun

KAREMELLİ KEK Bİ HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK......

sevgili hatice´cim keki yaptim tam tarifine uydum ama benim kekin karamel kismi olmadi.kakaolu kismi güzel pisti.tersine cevirdigimde üst kismi akip gitti.neden acaba?neyi yanlis yaptim? sevgilerimle nilgül

Sevgili Hatice :)

Neredeyse bir yıl önce denemişim bu keki. Muhteşemdi...

Bir süre bloga ara vermiştim. Yeniden başlayınca, aklıma ilkin bu kek geldi. Şu ara yeniden yapmaya vaktim yok; ama fotoğrafımdan bile yineden canım istiyor, yapasım geliyor :)

Tüm site bir yana, bu tarifi paylaştığın için teşekkürler :)

Sevgiler...

ve yorumlardan sonra keki yapmaya karar verdim.şuan fırında pişiyo yalnız benim sadece kelepçe kalıbım vardı oda olmazmış bende çorba tenceresinde yaptım bakalım nasıl olcak.birde şu şeker yakma meselesi hiç anlamam benimki böyle sert misket şeklinde oldu.sanırım böyledir diye devam ettim.doğrumu acaba?

Kayınvalidemin gününe bu keki yapmak istedim.Ama çok tereddütlüydüm.Korkarak yaptım.ve en son kek karışımını kalıba döküp de hepsini birbirine karışınca,hah beceremedim dedim.ama kek kalıptan çıkınca muhteşem bi görüntü ve tat ortaya çıktı.yiyenler kremini sonradan yaptığımı zannettiler.Teşekkürle hatice ve nursad.Allah haccını kabul etsin hatice.İnşallah bize de nassip etsin

merhaba,
dun denedım bu kekı ve gercekten muhtesem bır lezzet...tek sorun karamel kısmı sadece 1 parmak oldu bu nun sebebı nedır acaba kopuren sutun kopuklu kısmınıda aldım ıyıde karıstırdım ama

merhaba,
kekı azönce hazırladım ve şuan fırında gerçekten çok cesartesız bır şekılde yaptım ama sonucu sabırsızlıkla beklıyorum

krem karamele ve keke ailece bayılıyoruz.Her iki lezzeti bir arada bulmak müthiş bir şey bu akşam bu tarifi kesin yapmayı düşünüyorum.sonucu size resimleri ile aktaracağım.hoşçakalın.ellerinize yüreğinize sağlık hatice hanım.sevgiler....

Ben de tarifi denedim, kek baya bi müddet pişmedi üstü yandı falan ama sonunda üstünü kazıyınca iyiydi bu da sanırım benim hatam ununu biraz daha fazla koymam gerekiyordu sanırım ama eşim krem karamel tadını pek beğenmedi acaba karameli daha hafifleştirmek için ne yapabilirim yumurtayı azaltsam kıvamı bozulur dimi?

bende yaptım ama kakaolu harışım karıştı üst tarafı beyez olamdı fotografda göründügü gibi olmadı inşallah çıkarınca güzel olur ama normal kek gibi gözüküyor acaba kalıbımı çok büyük kullandımda beyaz karışım yetersiz kaldı herhalde tadı güzel olur

Bu tarifi bende cok begendim.Ilk yapista sanki yanlis yapiyormusum gibi hissetsemde tarifteki endiselenmeyin dusuncesiyle devam ettim.O gun bugundur surekli yapiyorum.Tarif sahibini kutluyorum.Ama kalibtan cikarirken biraz bozulmalar olabiliyor.Belki ben Haticenin tarifine tamamen uyup bir gece bekletseydim kolayca bozulmadan cikacakti.Ama tadi enfesti.Cok enteresan bir tarif, herkese cani gonulden tavsiye ederim.

Hatice Hanım iyi günler.Bu pastayı yaptım.Sonuç tek kelime ile MÜKEMMELDİ.Çok teşekkür ederim.İyi ki varsınız.

ben bu keki yaptigimda bayilmistim, super birsey oldu, yumurta kokusuda hic yoktu, ben o konuda cok hassasim, hemen hissederim. Yumurta kokusu kullandiginiz yumurtalarla ilgili, bazi yumurtalar kokuyor, yani tarifle bi alakasi yok. Hatice de ayni cevabi verecektir sanirim, sevgiler.

merhaba hatice hanım sitenizi uzun süredir takip ediyorum tarifleriniz çok güzel krem karamel en sevdiğim tatlıdır dün tatlıyı yaptım çok güzel görünüyor ilk denemem olmasına rağmen kalıplardan güzel çıktı ancak yumurta kokusu hissediliyordu 2 paket vanilya koydum ama yinede koku vardı.bu konuda bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkür ederim.

mrb tarifinizi dün akşam denedim ellerinize ve ellerime sağlık çok güzel oldu. kek ve karamel kesinlikle karışmadı hatta sizin dediğiniz gibi 1 gece dolapta bekletemedim akşam gelen misafirlerime ikram etmek zorunda kaldım ona rağmen herkes çok sevdi.bu kek favorilerim arasına girdi bile ;) sevgiler

KEKİ GÖRDÜĞÜMDE 'İŞTE ARADIĞIMI BULDUM ' DİYEREK ÇOCUK GİBİ SEVİNDİM.MİSAFİRLERİME 2 KEZ YAPTIM.YENİ GELECEK MİSAFİRLERİME DE YAPACAĞIM, ANCAK KEKİ İKİYE KESEREK ARASINA KREMA KOYMAYI DÜŞÜNÜYORUM.FAKAT KEKİ DAĞITMADAN NASIL BAŞARACAĞIMI BİLEMİYORUM.BLOGUNUZU FIRSAT BULDUKÇA ZİYARET EDİYORUM.EMEKLERİNİZDEN DOLAYI TEBRİK EDERERİM.TARİFİNİ SİZDEN ALDIĞINI BELİRTEN BAŞKA BİR BLOG DA ADI KEYTULLAH OLARAK GEÇİYOR.ASIL ADINI MERAK EDİYORUM.

ben bir butik otelde çalışıyorum ve her gün farklı bir kek çıkarmak gerekiyo büfeye, keklerim pek beğenilmezdi ama bu site sayesinde kek ustası oldum hele bu tarif süper herkez bayıldı patronlarım müşteriler çok teşekkür ederim hepsi sayenizde hem kolay hemde hafif tarifler ellerinize sağlık bi sorun var benim krema kısmı bu kadar kalın gözükmüyor neden ki
byeeeeeeeeeeee
yeni tarifler bekliyorum

Fotoğraf çıkmamış tabii :) upuzuuuun bir link olunca... bu kısası :) Çok teşekkürler Hatice...

http://karafakiden.blogspot.com/2007/04/krem-karamelli-kek-diyeti-d.html

keki ancak yeni denedim ve tek kelime ile HARİKE OLDU bi gün içinde bitti yiyen bidaha yedi ve tarifler verildi.aslında ben kocacım ile bana yapmıştım ama o gun tevafık misafirim boldu elhamdülillah ve hemencik bitti:( :)

Sonuç mükemmel :D
HErkes çok beğendi...
Hatta yarın Canım'a da götüreceğim... Tikina'da da görücüye çıkacak :D Enfesss
Tarif için tekrar teşekkürler...
Aşağıdaki linkte de sonucun fotoğrafı :D

http://bp1.blogger.com/_U6RiBsVlvWM/RjJJcb3YzuI/AAAAAAAAAVI/iPkHGkf6Z1k/s1600-h/caramelcake.JPG

Evettt... Yukarıda yazdıklarımdan 15 dk sonra fırından çıkarttım keki... 22cmlik bir kalıp kullandığım için krem karameli 250ml süt ve 2 + 1/2 yumurta ile yapmıştım, tam denk geldi... Kekini de 2+1/2 yumurta ile yapmıştım krem karamele paralel olarak.. Kalıbım ufak olduğu için doğru bir karar almışım sanırım, çünkü minik bir cupcake kadar taşma olmuş. Bu arada kalıbı başka bir ufak ve derin tepsinin içine oturttuğumuz için o taşan kek de su içinde pişimiş :D Böyle ufak kalıplar için iyi bir fikir bu ekstra kap kullanmak sanırım. Herhangi bir başka keki pişirirken de böyle fazla kabarıp taşma kazalarını önlemek için kullandığımız ikinci kaba da böyle su koymamızın bir sakıncası olmaz değil mi?

Dün gece uzuuuuun uzadıya takıldım kaldım krem karamelli kek sayfasında :)
Neredeyse tüm yorumları okudum %))
Şu anda kek/pasta fırında 25. dakikasını dolduruyor ve sanırım harika olacak... Çıkan koku şimdiden iştah açıcı :)
Yorumları okurken işlemlerin uzun süreceğini sanmıştım; ama çok kısa sürede halloldu...
Mutfağı bile toparladım annem eve dönmeden :)))
Birazdan fırından çıkar...
Yarın da sonucu yazarım...
Teşekkürler Hatice :) ve Nursad Hanım ve Tansu Bey :D ve tüm yorumcu arkadaşlar...

benim krem karamel kısmım da ince oldu.bir de pastayı yapacaksanız limon kabugu rendesini bol bol koyun çünkü ben az koydugum için benimkinde yogun bir yumurta kokusu oldu :(

benim krem karamel kısmım da ince oldu.bir de pastayı yapacaksanız limon kabugu rendesini bol bol koyun çünkü ben az koydugum için benimkinde yogun bir yumurta kokusu oldu :(

Merhaba arkadaslar..

Hatice' cim ben keki yaptim tadi nefis oldu ama seninki kadar kabarık olmadı... özellikle krem karamel kısmı.. kek kalıbım büyük olduğundan fazla yayıldığı için olabilir mi acaba???

keki yaptım çok güzel oldu bizi bilgilendirdiğin için teşekkürler

iyi gunler

ben fransadan tarifleriniz çok guzel fakat krem karameli keki denedim kalibin dibine yanmis seker sonra hazirladigim pisirmeden uzerine krem karamel ve yine uzerine diger kek karisimini ekledim fakat doktugumde birbirine karisti daha sonra pisirdigimde tuhaf oldu yani olmadi nasil yapmaliydim yeniden anlatsaniz puf noktalarini

tesekkurler


merhaba

ilk kez krem karamelli bişi yapcam korkuyorum :S

yorumları okudum bı de deneyım bakalım nasıl olcak inşallah becerebilirim :)

Seyhan Hanim,

Taa Temmuz ayinda bu kek tarifiyle ilgili mesaj yollamissiniz. Ben sitenin yeni bir mudavimi olarak oyle basibos dolasirken gordum mesajinizi. Gerci sorunuzun cevabini simdiye kadar kendi kendinize de bulmus olabilirsiniz ama ben yine de aklimin erdigince cevap vereyim dedim. Keki firindan cikartip biraz sogutuyor ondan sonra da direk buzdolabina koyup bir gece bekletiyorsunuz. Cevirme isleminin de buzdolabindan cikarttiktan sonra yapiyorsunuz. Yani karameliniz, keki buzdolabinda bekletmeden cevirdiginiz icin dagilmis. Hatice Hanim'in tarifinin son paragrafini tekrar okursaniz orada gerekli detaylari bulabilirsiniz.

urdunluler bu kekı cok yapıyor ve bıze tarıfını vermıyordu sızlerde bulmak benım ıcın buyuk keyıf oldu cok tesekkur ederım . yalnız bu kekı buyuk kek kalıplarında yanı ustu duz olmayan kek kalıplarında yapınca goruntu dahada guzel oluyor asıl ısmı kadırıkudret soyadını bılmıyorum:)

merhaba, inanılmaz bir lezzet ve gercekten harika tarifler veriyorsun ve o kadar basit anlatıyorsun ki başıma gelebilecek herşeyi aman allahım diyecegim herseyi yazmıssın zaten kokrmadan yaptım :D:D:D

Merhaba, bu siteden bir cok tarif denedim ve hepsi cok güzel oldu! Krem Karamelli kekide denemek istiyorum, yalniz bir sorum var. Acaba keki silikon kalipta pisirsem olurmu? Simdiden tesekkürler...

haticeciğim indattt!!!!!!
krem karamelli keki yaptım üstten güzel duruyodu.
keki dışarda soğuttum tabağa ters çevirdim dolaba koymak için...hayallerimde ters döndü o an çünkü krem karamel paraöparça oldu hemen kapadım dolaba koydum...
CANIM DOLABA KOYARKEN TERS ÇEVRİLMEYECEKMİYDİ YOKSA CEVABI ALABİLMEK İÇİN YORUMLARIDA OKUDUM AMA ANLAMDIM NE OLUR BANA CEVAP GÖNDER ...

haticeğim bu keki şimdi pişirdim soğumasını bekliyorum.kremasını hazırlarken çok köpürdü kalıba döktüm kalıbım küçük diğe bende köpükleri geri aldım.umarım yalnış yapmadım...
beni yanıtlarsan sevinirim...
evliliğinde mutluluklar dilerim.ben 7 yılımı bitirdim 1 de 3 yaşında kızım var.harika birşey.
sevgi dolu olduğun belli sevgi dolu insan etrafına ancak sevgi ve tabiki senin gibi güzel tarifler verir öptüm

Ben bu keki 2 kez yaptım, ilk kez yaptığımda ne yazık ki ortası delik kelepçeli kalıp kullandım ve tüm karamel aktı. Onun için kesinlikle kullanmayın! 2. denemede doğru kalıp kullandım ve harika oldu.. Benim bulduğum tarifte adı KUDRETULLAH keki olarak geçiyor..Krem krameli ve kakaolu keki sevenler için çifte şölen oluyor tabii :-)

Saliha kolay gelsin, sonucu bekliyoruz

tesekkurler lily-rose ve ciler bırazdan baslıcm yapmaya..sagolun yemek dostlarım

Saliha

Bende Ümran'ın yorumunu okuyarak yapmaya karar vermiştim. Tüm aşamaları sırasıyla uygulayıp,
uygun kalıbıda seçersen sorun çıkmaz.Ben sadece limon kabuğu rendesi eklememiştim.

Saliha ben bu keki yaptigimda tarifi aynen uyguladim ve sonuc superdi, simdiye kadar denedigim ve yedigim en guzel keklerdendi, yapmani tavsiye ederim.

YA COK TESEKKURLER ÇİLER BANA PUF NOKTALARINI SOYLERMISIN....ÇOGU KISI YAPAMAMIŞ BENDE COK YAPMK ISTIYOM YARDIMCI OLRSAN SEVINIRIM....

Saliha merhaba,

İkisi birbirine karışıyor ilk döktüğünde ama pişerken kek kısmı üste çıkıyor, krem karamel kısmı altta kalıyor. Mutlaka yapmanı tavsiye ederim.

YA ARKADASLAR HATICE CEVAP GELIP GELMICENDEN EMIN DEGILIM AMA YAZIM YINEDE KARAMELI DOKUYRUZ SONRA KEKINI YAPIP DOKUYORUZYA BIRBIRINE KARISMIYOLARMIKI ACABA ....PERSEMBE MISAFIRLERIME YAPICAMDA

hatice bu keki cuma aksami denedim ve sonuc....... husranla bitti karamel tarafi hic pismemisti keki bir gece dolapta bekledim ertesi sabah heyecanla ters cevirdim karameli puding kivamindan daha civikti oldugu gibi kekin uzerine akti su gibiydi yani cok uzulrdum ama kekine bayildim cok lezzetli bir keki vardi tekrar denemek istiyorum ben nerde yanlis yapmis olabilirim beni aydinlatirsan tekrar deneyeceegim

Haticeciğim karamelli keki kahvaltıya gelecek görümcem ve kayınvalidemlere yaptım. (eşim her nekadar sizi kurban seçti denemek için dese de:))
Sonuç harika oldu, görüntüde senin fotoğrafındaki gibi oldu.
çook teşekkürler..


ben çoooooook ama çok sevdim birden çarpıldım yani neyse kısa tutayım yapmaya gidiyorum

Ben bu keki görür görmez çarpıldım:)) İlk denemem kötüydü ama bir daha deneyeceğim...

Haticeciğim,
Bu keki denedim ve gerçekten superrrr oldu. Çok teşekkür ederim böyle güzel tarifler verdiğin için . Portakal ağacıyla tanıştıktan sonra kendimi çok becerikli hissediyorum. Başında çok korktum karışımlar iç içe geçecek diye fakat öyle olmadı. Görüntü de çok güzeldi.

Post a comment

Comments are moderated, and will not appear on this weblog until the author has approved them.