İçeriğe geç

Mahluta Çorbası

Dün akşam Arabesque kitabını karıştırırken rastladım bu çorbaya. Daha önce kestaneli tavuk tarifini denediğim kitapta Claudia Roden, 3 farklı ülkenin harika fotoğraflarla süslenmiş tariflerini toplamış, her yemeğin o ülkedeki yerini ve öyküsünü de tarife geçmeden kısaca açıklamış.

Mahluta da kitapta Lübnan’a ait bir çorba olarak anılmış ama bugün internette biraz araştırınca Antakya taraflarında da aynı isimle yapıldığını, mahlutanın arapça karışım demek olduğunu ve birkaç yıl önce bir hazır çorba markasının mahluta çorbasını piyasaya sunduğunu öğrendim. Mahluta çorbasının yapımı çok kolay. Size önerim çorbayı bir akşam önceden yapacaksanız soğanları ertesi gün karamelize etmeniz ve benim yaptığım gibi çorbanın pişmesi için beklemeniz gereken sürede basit bir cevizli ekmek pişirmeniz.

Mahluta Çorbası
Malzemeler:

  • 2 kuru soğan, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1,75 litre tavuk suyu*
  • 200gr kırmızı mercimek, ayıklanmış ve yıkanmış
  • 100gr pirinç, ayıklanmış ve yıkanmış
  • karabiber
  • 2 tatlı kaşığı toz kişniş
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 limon

*yazar 2 tavuk bulyon kullanarak yapmayı önermiş, dilerseniz kendi yaptığınız tavuk suyunu bir miktar su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz.

Hazırlanması:

  1. Soğanları yağda kavurun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra ateşin altını açıp sık sık karıştırarak karamelize olmalarını sağlayın. Soğanları kağıt havlu üzerine koyup bir kenara alın.
  2. Suyu kaynatıp içine mercimeği ve pirinçleri atın. Karabiber ve kişnişi ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar -35 veya 45 dakika- pişirin.
  3. Çorbanın tadını kontrol ederek tuzunu ilave edin. (tavuk suyundan dolayı daha az tuz kullanacaksınız)
  4. Koyuluğunu ayarlamak için gerekirse bir miktar daha kaynar su ekleyin.
  5. Kaselere alıp üzerine kimyon serperek soğan ve limon dilimleri eşliğinde servis yapın.
0 0 oylar
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

69 Yorum
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
zekiyee
zekiyee
15 yıl önce

sevgili hatice tarifin vr resmin şu sayfada kullanılmış. http://www.damak.net/?s=kişniş – 25k

leyla
leyla
16 yıl önce

çok güzel bir tarif. İlk kez İstanbul’da İkea’da yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Sonradan bahsettiğiniz hazır çorbadan da aldım ama henüz pişirmeden, burdaki tarifinizi gördüm. Hazır çorbadansa kendim yapmayı tercih ederim. O yüzden tekrar teşekkür ederim…

sema zeytinci
sema zeytinci
16 yıl önce

Merhabalar,
Kitchenaid mixeri nasıl ve nereden bulabilirim. vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ediyorum. Tariflerinizi de Bolu’lu biri olarak çok beğeniyorum. tarifler için de çok çok teşekkürler…

belkis
belkis
16 yıl önce

hatice bu tarif gaziantep yoresinde zaten bilinen bir tarif sadece tek farki soganlari oncesinde degilde sonra ayni islem corbaya katiyoruz ve tavu suyuyla degilde aslinda etsuyu veya kemiksuyu cok daha lezzet katiyor

Nurhan
Nurhan
16 yıl önce

hatice hanım geçmiş olsun çalıştığım için fazla mail atamıyorum ama zevkle takip ediyorum merak ettiğim şey davetlerdeki menüler çok geniş hepsi yeniyor mu ya da ne oluyor onlara merak ettim teşekkürler

SEHER
SEHER
16 yıl önce

hatice hanım öncelikle çok geçmiş olsun….inşallah iyisinizdir şimdi. ben sitenizi yaklaşık 2 hafta önce keşfettim ve çok memnunum ve çevremdekilere hep sizin sitenizi öneriyorum..ve ne güzelki hepsi sitenizi biliyor..çoğu iftar davetleri sizin sofralarınızdan. ALLAH izin verirse kısa zamanda tariflerinizi deneyeceğim. şu ana iş yerinde olduğuman kısa kesiorum tekarar geçmiş olsun görüşmek üzere..

serap
serap
16 yıl önce

Sevgili Hatice, 200 gram mercimek 100 gram pirinç diye vermissin tarifi. bunun yerine bardak hesabı versen olmaz mı ?? şayet ben bu gram işinden anlayamadım 🙂 1 bardak mercimek yarım bardak piriç mi koysam acaba??
cevap verirsen bu çorbayı yapıcam yoksa yapmıcam ;;))
sevgiler.

SEDAT
16 yıl önce

MAHLUTA ÇORBASİNİ BURADAN GORDUM HAZİR ALDIM HARİKA ŞİMDİ KENDİM YAPACAM TEK KELİMEYLE MUHTEŞEM

Seda
Seda
16 yıl önce

Merhabalar,
Gaziantep’te kırmızı mercimeğe ‘malhıta’ derler, mercimekli köfte de ‘malhıtalı köfte’ diye anılır. Mahluta ile aynı kelime olduklarını düşünüyorum, bu kadar yakın iki bölgede farklı anlamlarda kullanılmaları çok ilginç.
Sitedeki tüm tarifler için elinize sağlık.

mustafa yeşildağ
mustafa yeşildağ
17 yıl önce

ÇOCUKLUĞUMDA ANNEMİN MAHLUTA ÇORBASI YAPMASINI DÖRT GÖZLE BEKLERDİM.NİYE DERSENİZ YAĞDA KIZARTMIŞ OLDUĞU SOĞANLARI ÇORBA OLDUKTAN SONRA SON OLARAK ÜZERİNE DÖKTÜĞÜ ESNADA ÇIKARTTIĞI COZZZSS SESİNİ DUYMAK İÇİNDİ. ANLAŞILACAĞI GİBİ YAĞDA KIZARTILAN SOĞANLAR ÇORBANIN ÜZERİNE SON OLARAK TENCERENİN ALTI KAPATILMADAN BİRKAÇ DAKİKA ÖNCE DÖKÜLÜRDÜ.

dilek
dilek
17 yıl önce

merhaba,
biz antakya’da bu çorbaya kısaca “mercimek çorbası” deriz 🙂
ve çorba piştikten sonra, zeytinyağında kavurduğumuz (karamelize olmuş) soğanları da yağla birlikte çorbaya katarız. hatta bu zeytinyagı soğan karışımına da “katık” deriz.
kızgın yağı corbaya dokerken dikkat, sıçramasın.

elif özel
elif özel
17 yıl önce

Merhaba sevgili Hatice,
Herkes gibi ben de senin siteni çok beğeniyorum ve birçok arkadaşıma da tavsiye ettim. Yukarıda mahluta çorbası tarifi gördüm ve yazmadan edemedim. Benim eşim Adanalı ve kayınvalidem de yapıyor bu çorbayı. Daha çok eskiden kayınvalidemin de kayınvalidesi yaparmış. Yani bizde de var bu tatlar belki adı farklıdır sadece. Sevgiler…

canocan
canocan
17 yıl önce

hatice aslin da ben yorum degil de sana bir tarif sormak istiyorum. Burda bir komsum var; Bursa´li onlarin meshur bir corbasi var Hamur Bamyasi diyorlar. Tamamen hamurdan yapilan bir corba ama nasil yapiliyor bilmiyor. Eger bir bilgin varsa beni aydinlatirsan cok sevinirim. Ben de merak ediyorum ve denemek istiyorum tesekkürler….Almanya´dan sevgiler.

ceyda
ceyda
17 yıl önce

unuttuğum bu tadı ve tarifini sitenizde yer vererek hatırlattığınız için teşşekürler. SEvgilerrrr

ceyda
ceyda
17 yıl önce

Bu çorba Gaziantepte yapılan çocukken severek içtiğimiz bir çorba çeşidi idi.Aradan o kadar uzun zaman geçti ki ben bu tadı unutmuşum.Bayramdan önce sitede gezinirken sizin mahluta bizim ise malhıta çorbası dediğimiz yemeği gördüm ve tarifini alarak hemen yapmağa koyuldum.(malzemelerini bile unutmuşum)Annem ve ben çorbayı afiyetle içerken eşim ve çocuklarım çook .nazlandılar.Unuttuğum bu tat için teşekkürler.SEVGİLERİMLE

Defne Zeynep
Defne Zeynep
17 yıl önce

Merhaba Hatice,
Mahluta çorbası geçen hafta sonu yaptım ve tek kelime ile harika. Misafir geleceği zaman kesin yapacağim bir çorbadır. Sunumu da çok hoş oluyor, biraz kimyon ve soğanlarla. Tekrar teşekkür ederim harika tariflerin için.

ilknur
ilknur
17 yıl önce

merhaba ben ilknur hatice hn.gül tatlısı tarifini, yapılışını resimli olarak yayınlarsanız sevinirim teşekkür ederim

ilknur
ilknur
17 yıl önce

merhaba ben ilknur,sitenizi yeni keşfettim.çok beğendim.hepinize iyi çalışmalar.

vildan
vildan
17 yıl önce

Yemekler çok harika oluyor denemeye devam.Ama bir sorum var, Karamelize ne demek? Geçen gün yediğim bir salatanın içindede vardı, sanki bana biraz tatlı gibi geldi ve çok güzel olmuştu.Böyle bir etki yaratmak mümkünmü?

esra
esra
17 yıl önce

tarifi ilk gördüğümde ezogelin çorbasının aynısı diye küçümsemiştim ama deneyince haksızlık ettiğimi anladım.ben terazim olmadığı için 1 su bardağı mercimeğe yarım su bardağı pirinç kullandım tavuk suyunu da göz kararı ekledim. mercimeği önden ekleyip ezilince blendırdan çok da homojen olmayacak şekilde geçirdim daha sonra pirinç ve baharatları ekledim.pirinç biraz fazla olmuş gibi geldi ama tadı çok güzeldi kesinlikle tavsiye ederim.

evrenbal
evrenbal
18 yıl önce

selamlar,
ben de bu corbanin yaninda servis edilebilecek kitir ekmek tarifi vereyim dedim. gerci cok basit ama kesinlikle butun corbalara lezzet katiyor. once kup kup kesilen ekmekler sicak firinda 5-10 dak kizarincaya kadar birakilir. sonra bir tavada 1-2 yemek kasigi zeytinyagi, bir cay kasigi sarimsak ezmesi, biraz kekik ve pul biberle isitilir ama cok degil (kizgin zeytinyagi zarali hale gelmis oluyor cunku). sonra kizartilan ekmekler tavaya alinir, biraz daha kizartilir, servis tabagina alinir. sogusa da sorun olmuyor corba ile birlikte tekrar isiniyor nasil olsa. ama tadi muhtesem oluyor bence.

esra terzi
esra terzi
18 yıl önce

tariflerinizi okumak gerçekten çok keyifli.nöbetçi olduğum gecelerde mutlaka 1saatten fazla sitenizi inceliyorum.rekorum 4,5saat..

derya
derya
18 yıl önce

hatice iyi akşamlar… senin sitesini büyük bir zevkle takip ediyorum ve bütün tariflerinde başarı elde ediyorum.bu büyük emeğinizin başkaları tarafından çiğnenmesini de inan ki hazmedemiyorum.tarçının mutfağını tıkladığımda gördüğüm yazı beni çok üzdü.sen farkındamısın bilmiyorum ama herhalde duymuşsundur hem tarifleriniz hem resimleriniz başkaları tarafından kullanılıyor ve ben bunu şiddetle kınıyorum sizi seven bizler sonuna kadar destekçiniz olacağız. ivedilikle tepkilerinizi bekliyorum.hırsız bunlar.iyi akşamlar diliyorum

fatma kavak
fatma kavak
18 yıl önce

merhaba,verdiğiniz tarifleri yapmaya çalışıyorum.hepsi de çok güzel.ben de yeni aldığım tarifi vermek istiyorum.umarım beğenirsiniz.4yumurta,13 yemek kaşığı şeker ,15 yemek kaşığı un,1çay bardağı sıvı yağ,bir buçuk paket kabartma tozu,1su bardağı portakal suyu ve rendesi.bu keki pişiriyorsunuz.üzerine 2su bardağı portakal suyu ve rendesi 6yemek kaşığı şekeri kaynat.kek soğuk şurubu sıcak olarak dökün.işte size hafif bir tatlı ,enfes bir kek.

bet
bet
18 yıl önce

yine bir korsan tarif durumu;
http://www.euroturkonline.com/haber.php?haber_id=37034

nihan
nihan
18 yıl önce

Merhaba,
Annem çorbayı aynı şekilde yapıyor. Tek farkı soğanları yemeklik doprayıp kavurduktan mercimek ve pirinçle kaynatıyor. Ama bir de böyle denemeye karar verdik. Çok hoşumuza gitti.
Nihan

Yelena
Yelena
18 yıl önce

Hatice, yine harika bir corba sundun bize, cok tesekkurler! En kisa zamanda denenecek, Insha-Allah! Kisnisi de dogru yazmissin bence, cunku ingilizcesi coriander bildigim kadar ile. Seni ve siteni cok seviyorum!

Arzu
Arzu
18 yıl önce

Bugün Euroturkonline.com sitesinde bu tarif, maalesef yine kaynak belirtilmeden yayinlanmis.

Hatice
Hatice
18 yıl önce

Nilgün selam,
almancası koriander diye biliyorum ama yanlışsam bilen biri beni düzeltsin. Yardımcı olabildiğime de çok sevindim.
Aslıhan, annenizin tarifi de çok güzelmiş. Paylaştığınız için teşekkür ederim.

Nilgün
Nilgün
18 yıl önce

Selam,
Mahluta corbasini pisiriyorum su anda, hemen denemek istedim ancak kisnis baharati nedir bilmiyorum.Kisnisin almancasini bilen lütfen yardimci olurmu? Tesekkürler …Haticecim siteni uzun zamandir begenerek takip ediyorum ve cok hosuma gidiyor. Bana cok yardimci oluyorsun 🙂 Hergün ne pisirecegimi düsünecegime hemen portakalagacina tikliyorum ve buluyorum . Sagol!!
Sevgilerimle Nilgün

Aslihan
Aslihan
18 yıl önce

Mahluta cocuklugumdan beri en sevdigim corbadir fakat annem bu tariften farkli yapar. Yarim bardak pirinc, yarim bardak kirmizi mercimegi icine tum 1 sogan koyup haslar, malzemeler iyice eriyince sogani icinden cikarip atar. Suyunu ayarlayip salca ve nane kavurur icine ekler. Kirmizi biber ve tuzunu arzuya gore katabilirsiniz. Afiyet olsun.

Nuri Camis
Nuri Camis
18 yıl önce

Tesadüfen,Mantarla ilgili bir sey ararken Sayfaniza girdim.Tebrik ederim,Cok hosuma gitti. Bundan sonra vakit buldukca ziyaret edecegim.
iyi günler temenisiyle
Nuri Camis.

ayşe
ayşe
18 yıl önce

Gerçekten çok güzel bir yemek sitesi.Her gün bir kere bakmadan yapamıyorum ve sayenizde denediğim tüm yemekler mükemmel oluyor.Başarılarınızın devamı dileğiyle…

İklim
İklim
18 yıl önce

Merhaba Hatice,
Uzun zamandır bu çorbayı yaparım ama adının mahluta olduğunu bilmiyordum. Ben soğan,un ve yağı birlikte kavurup, pirinç, mercimek ve suyu ilave edip pişiriyorum. Kimi zaman piştiği şekilde, kimi zamanda blendırdan geçirerek hazırlıyorum. Kimyon bu çorbanın bence vazgeçilmezi. Ama kişnişi hiç denemedim. Şimdiye kadar hiç kullanmadım. Merak ettim doğrusu tadını. Bu sefer kişniş te kullanarak yapacağım. Tabii soğanlarıda senin yaptığın şekilde servis edeceğim. Ellerine sağlık.

bilgen
bilgen
18 yıl önce

dün eve gider gitmez çorbayı denedim.düdüklüde yaptığım için 15 dakikada hazırdı..sadece kişniş olmadığı için ekleyemedim.ama hem çok pratik hem de çook lezzetli oldu..bu arada siteni nerdeyse ilk gününden beri takip ediyorum ve sayende hemen hemen her yemeği korkmadan deneyebiliyorum..

Hatice
Hatice
18 yıl önce

Melisa, en doğal hakkın bu:)
Sinem, çerkezlerin yemekleri de birbirleri arasında farklılık gösteriyor aslında. Benim etrafımdaki hiçbir çerkezin çerkez tavuğu yaptığını görmedim mesela. Daha çok şıpsı paste tarifndeki gibi yeniyor tavuk. Ama araştırıp güzel bir tarifi denerim.
Emine, kişniş bildiğim kadarıyla Almanca koriander.
Nezaket, çok teşekkür ederim.
Zeynep, siten hayırlı olsun! Dilerim hep iyiliklerin paylaşıldığı bir alan olur.
Hatice a.s., ben akşam denedim, güzeldi. Özellikle kimyonla çok güzel oluyor.
Rümeysacım, sağolasın:)
Aylin, piramit pasta epey okuyucu tarafından denendi. Bildiğim kadarıyla beğenmeyen yok, sadece kayısı koaycaksan iyice minik olsunlar ya da daha iyisi günkurusu “sun dried” kayısı ekle, onlar hem daha lezzetli hem de daha yumuşak.
Cancan, yok niye kızalım:) Mecbur kalınca ben de bazen doğal olmayan gıdalar kullanıyorum. Önemli olan herhalde bunu asgari seviyede tutmak.
Ece, ilk başta muhtemelen tepki alırsın ama deneyince seveceklerdir. (inşallah:)
Hümeyra, rica ederim, senin de ellerine sağlık!
Mügecim, ben de senin gibiyim! Kahvaltıda özellikle harika oluyor.
Nursad, sen harika tariflerini paylaşmayınca ben mecburen böyle arayıp buluyorum:) Foruma yazmanı sabırla beklerim ben.
Nihan, anneniz nasıl yapıyor çorbasını? Farklı yörelerdeki versiyonlarını merak ettim.
Elçin, forumda düdüklü tencere ile ilgili özel bir başlık var. Orada tüm cevapları bulabilirsin.
Zeynep s, ben de yorumun için teşekkür ederim.
Seda, siteniz hayırlı olsun! Linklerime ekleyeceğim inşallah.
Nazife, ben de yorum yazabilmenize çok sevindim! Bazen site reklam amaçlı yorumları engellemek için başka bir sayfaya yönlendirip çıkan kodu yazmanızı isteyebilir. Bu sorunla karşılanlar olursa kodu alttaki kutuya yazıp yorumlarını yollayabilirler.

melisa
melisa
18 yıl önce

Bu corba fotografi pek dogal olmamis!…Hic begenmedim. Begenmek zorunda da degilim herhalde!!

sinem
sinem
18 yıl önce

ellerine saglik hatice,bi cerkez kizi olarak sitende cerkez tavugu tairfi bulamadim,eger bigun pisirirseniz cok sevinirim eminim annen harika yapiyodur.

Emine
Emine
18 yıl önce

sevgili hatice ,
yine cok nefis bir corba hemen yarin yapmayi düsünüyorum ama kisnis ne onu bilmiyorum _))almanyada yasiyorum burda bulabilirmiyim ???

Nezaket
18 yıl önce

Ellerine saglik, corba cok guzel olmus. Bloglar sayesinde hergun yeni birseyler ogreniyor ve uygulamaya calisiyorum. Buda beni cok mutlu ediyor. Tesekkurler…

Zeynep Yilmaz
18 yıl önce

Tekrar merhabalaar,
Bugun senin firinda kofte ve patates tarifini denedim, cok cok lezzetli oldu, ellerine saglik!!!
Bu arada MSN’deki space im ile istedigim gibi bir site yapamayacagima karar verdim ve bir blog actim 🙂 Hemen senin siteni de linklerime ekledim!! Ve tabii bir kac tarifi de:) Henuz cok yeni, ama surekli guncellestirmeyi amacliyorum. Tipki bir onceki yorumumda yazdigim gibi haydi hanimlar benim siteme de beklerim 🙂 :
“”” http://zeynebinmutfagi.blogspot.com/ “””
Tabi seni de Haticecim! Herkesin yorum ve onerisine acigim. N’olur benim siteme de gelin ve tariflerimi okuyuuuun :))

Hatice .H
Hatice .H
18 yıl önce

Selamunaleykum Hatice ablacim ,
Corba cok güzel görünüyor eminim tadida öyledir.
Yarin insaALLAH deniyecegim.
Allaha emanetsin
Vesselam

Rümeysa
18 yıl önce

Merhaba,Hatice Abla
Sitenin yeni şablonu çok güzel:) iyi kullanmalar

Aylin
Aylin
18 yıl önce

Hatice,
Harika bir site! Hersey harika gozukuyor. Piramit pasta tarifini cok tuttum. Ben Amerikada yasiyorum, ve mozaik pastayi cok severim, ama cig yumurtayla yapildigi icin yapmaya korkuyorum. Senin tarifte hic yumurta yok, cok sevindim, bu hafta sonu misafirlerime yapicam. Corba da harika gorunuyor. Ellerine saglik.
Aylin

Cancan veya Bobby nin annesi
Cancan veya Bobby nin annesi
18 yıl önce

Merhaba Hatice,
Simdi herkes bana kizacak ama ben bir gelisimde Knorr un Mahluta corbasini almis ve eve dondugumde yapmistim. Oglum da ben de cok begenmistik. Ev yapimi daha lezzetli olur eminim, bunu deneyecegim. Tesekkurler,
Cancan

ece
ece
18 yıl önce

Bu bizim Türk usulü ezogelin çorbanın arap versiyonu olmalı:)Soğanın çok yakışacağına eminim.Tabii bizim ailede soğanların ezilmeden çorbaya konması ne denli kabul görür şimdiden kestiremiyorum.Ellerinize sağlık..

humeyra
humeyra
18 yıl önce

harika haticecim harika!!çorbayı sevmeyenler bile bu sunumu görünce yemeye başlar :).Siteyi keşfedeli bir ay oldu bayılıyorum hem tariflerine hemde kompozisyonlarına..her şey çok güzel oluyor ellerine sağlık.

müge
müge
18 yıl önce

merhaba hatice yemeğe başlamak için harika bir tarif bence, benim gibi çorbayı günde üç öğün yiyen birisini için iyi oldu.hemen denerim.
ellerine sağlık
afyonkarahisar’dan sevgiler…

Nursad
Nursad
18 yıl önce

Ben tembel Antakyalı, bir sürü tarifi foruma bugün yarın yazarım diye erteliyorum.Yada benzeri yazılmış deyip vazgeçiyorum.Bu arada çalışkan site sahibimiz tarifleri bulup yazıyor.Her ne kadar evden eve farklılık göstersede bizde mahluta yemeklerimiz .com daki tarife yakın yapılır.Kişnişi pek çorbada kullanmıyoruz.Bolca kimyon ,pul biber,nane de eklenebilir.Et su kullanılırsada çok lezzetli oluyor.Kısacası ellerine sağlık Hatice.Ayrıca ilgilenen olursa aşağıdaki linkte birçok yerel tarif var
http://www.antakyarehberi.com/yemekrehberi/default.asp

nihan
nihan
18 yıl önce

Merhaba,
benim de annem Adanalı ve aynı çorbayı aynı isimle yapıyor. Hepimiz de severek yiyoruz. Eminim seninki de çoook güzel olmuştur. Ellerine sağlık. Sevgiler

69
0
Fikirlerinizi duymayı çok isterim, lütfen yorum yapın.x